מהו ייפוי כח מתמשך?

מהו ייפוי כח מתמשך?

ייפוי כח מתמשך הוא למעשה כלי שמחוקק נתן לכל אדם ליטול אחריות על גורלו.

רוצה לומר ייפוי כח מתמשך הינו כלי משפטי באמצעותו כל אדם בעודו בריא יכול להחליט מי יהיו אלו שיטפלו בו ויהיו אחראים לקבל החלטות על רכושו או גופו (טיפולים רפואיים וכו') בהגיע מצב חס וחלילה בו חדל האדם להבין בענין שלגביו ניתן  ייפוי הכח.

איזה דילמה פותר אדם בעזרת יפוי כח מתמשך?

למעשה טרם חוקק החוק לא היה באפשרות אדם לקחת אחריות על גורלו, האזרח לא יכל לקבוע מי יהיו אלו שיתמנו כאפוטרופסיים על גופו ועל רכושו.  אלא רק לאחר שהיה אדם נכנס למצב בו הוא חדל להבין בענייניו ולא מסוגל לקבל החלטות על גופו ורכושו, אז ורק אז היו נאלצים מי מבני המשפחה להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס. ואז נדרש  על ידי בית  המשפט לקבל את עמדת כל בני המשפחה לקבל תסקיר מרשויות הרווחה שגם הוא לוקח זמן – לעיתים היו מחלוקות מי יטפל ב"חסוי" בשפת העם או "באדם שמונה לו אפוטרופוס" בשפה המשפטית. וזוהי הפרוצדורה שהיתה פועלת במקרה בו לא היו התנגדויות כלל. במקרה בו היתה מוגשת התנגדות הרי שהמדובר בהליך ארוך יותר ומסורבל עוד יותר.

התנגדויות יכולות לנבוע מאינטרסים שונים של בני המשפחה (מי מבניהם יטפל בכספו של החסוי, סכסוכים קודמים ודם רע בין בני המשפחה, חוסר אמון וכו') במקרה של התנגדויות התיק ימתין לדיון ובכל השלבים הללו החסוי ובני משפחתו נשארים בלא מעטפת מתאימה או מעטפת זמנית ורעועה ומי שנפגע באופן מידי הוא אותו אדם שבית המשפט התבקשת למנות בעבורו אפוטרופוס.

קרי לא רק שהמדובר בהליך סבוך יותר, הרי שההליך עצמו היה מעורר אינטריגות וסכסוכים סביב הענין לעיתים קרובות.

כך גם לעיתים היתה נדרשת פניה דחופה לבית המשפט – בשל צורך רפואי דחוף שהתעורר בשל סיטואציה שלא היתה מוכנות לה קודם לכן, מצב שהתדרדר במהירות, משיכה של סיטואציה בעייתית (מצב מדרדר של בן המשפחה בלא טיפול מתאים עד הגיע שעת חרום).

הוסף לכך את העובדה כי לא ניתן לשאול את "החסוי" עצמו באותו שלב מי הוא מבקש כי יתמנה כאפוטרופוס והיתרונות בעריכת יפוי כח מתמשך הוא ברור .

ובכן האם את כל העניינים הללו ניתן לפתור באמצעות ייפוי כח בילתי חוזר ? אכן !

באמצעות ייפוי כח מתמשך אותו אדם בהיותו בריא לוקח אחריות על גורלו קובע מי מבני משפחתו וכמה מהם יהיו אחראים ועל מה. באפשרותו לקבוע מספר ממונים למספר תפקדים וכו'. כמו כן יכול הממנה לקבוע איזה החלטות הוא מייפה את כוחו של הממונה לקבל ובאותה מידה הוא יכול להגביל את ההחלטות שהממונה יכול לקבל. כמו כן יכול מייפה הכח להחליט כי ימונה ממונה אחד על הפן הכספי וממונה אחר על גופו .

לדוגמה:

מנכ"ל ובעלים בחברה גדולה רוצה לדעת כי מי שיקבל החלטות, במקרה בו הוא לא יהא מסוגל לקבל החלטות בעניינים שלגביהם ניתן יפוי הכח, וכך יכול למנות מספר ממונים למשל באופן הבא:  כל ההחלטות הנוגעות לענייניו הכספיים לניהול עניינה של החברה שבשליטתו הכספיים יהא בנו שעובד עימו בחברה, יכול הוא לציין הוראות ספציפיות כמה משכורת ימשיך הוא לקבל באותה תקופה וכו' ומי שיקבל החלטות הנוגעות לגופו תהא בת זוגו.

המדובר למעשה בענין מהותי שכן בחברה דינימית אם בעל השליטה הבלעדי נכנס למצב בו הוא לא יכול לקבל החלטות הרי שלא רק שדבר יכול להביא לשיתוק החברה – אלא יכול גם להגרם מצב כי באמצעות בקשות שונות והתנגדויות בעלי אינטרסים שונים ינסו להשפיע על זהות האחראי על ענייניו הכספיים ומשכך גורלה של החברה וכו'.

כך גם יתרון נוסף מייפה הכוח יכול ליתן הוראות ספציפיות לממונה כיצד ואיך יש לנהוג ברכושו , למכור או להשכיר דירה, לנהל את תיק המניות באיזה אופן, החלטות על מימוש חסכנות ( לא פנסיונים) , החלטות על מכירה רכישה וכו'.

ההמלצה שלי היא כי כל מי שחשוב לו לנהל את ענייניו ולא להשאיר מחלוקות לא פתורות ובלא השפעה אמיתית וגילוי דעת על רצונו , יעשה לו ייפוי כח מתמשך בו למעשה יקח אחריות על גורלו .

ייפוי כח מתמשך יכול להיעשות רק אצל עו"ד שעבר הכשרה משפטית מטעם משרד המשפטים .

על מנת ליתן שירות מושלם ללקוחותיי, כעו"ד המתמחה בענייני משפחה, עם חקיקת החוק עברתי הכשרה מתאימה מטעם משרד המשפטים לעריכת ייפוי כח מתמשך .

 ביחד עם כובעי כמומחה בענייני משפחה אני ערוך ליתן ללקוחותי חבילה מושלמת של יעוץ מיטבי הן בעריכת הייפוי הכח, הן בעריכת צוואה כמסמך משפטי משלים והן בניהול אסטרטגיה מתאימה לכל אלו, וכמחברו של הספר "הסכמי חלוקת נכסי עיזבון בין יורשים דין הלכה ומעשה" יש לי ראיה כוללת של כל הרבדים הנדרשים.

עו"ד דוד ביטון הוא עו"ד מומחה בדיני משפחה בעל נסיון של כעשרים שנה בתחום, יו"ר (במשותף) ועדת בתי הדין הרבניים מטעם לשכת עורכי הדין ואף מעביר השתלמויות מקצועיות מטעם משרד המשפטים במסגרת הכשרת נוטריונים שמעביר משרד המשפטים.

*האמור כתוב בלשון זכר מטעמי נוחות והוא מופנה כמובן לשני המינים.

ממליצים לכם להיכנס אל המאמר שלנו עורך הדין לדיני משפחה

בהצלחה!

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

לשיחה עם עו"ד דוד ביטון